DZIENNIK LIBRUS
Licznik wejść



KALENDARZ SZKOLNY

Masy plastyczne

Każde dziecko uwielbia różnorodne masy plastyczne i zabawy piaskiem. Wykonanie takich mas samodzielnie w domu, to doskonały przepis na udaną zabawę. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na masy plastyczne domowej roboty.

  1. Piasek księżycowy z mąki (magiczny)
  • Do wykonania takiego piasku potrzebujemy: dowolną mąkę i olej lub zamiennie oliwkę, oliwę z oliwek.
  • Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy ¾ szklanki oleju.
  • Opcjonalnie można dodać trochę barwnika. Mieszamy wszystko, a później uklepujemy i uciskamy masę tak, aby mąka dobrze połączyła się z olejem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
  1. Masa solno-kukurydziana
  • Składniki: 2 szklanki soli, 1 i 1/3 szklanki wody, 1 szklanka mąki kukurydzianej, barwnik
  • Sól mieszamy z 1/3 szklanki wody w garnku i podgrzewamy. Następnie w misce mieszamy mąkę kukurydzianą z 1 szklanką wody i wlewamy do roztworu z soli. Wszystko cały czas mieszamy i podgrzewamy, aż masa uzyska stałą konsystencję. Po przestudzeniu dzielimy masę na części i barwimy.
  1. Domowa ciastolina
  • Składniki: pół litra wody, 400g mąki, 2 łyżki oleju, 200g soli, barwnik
  • W czajniku gotujemy wodę, w misce mieszamy resztę składników. Wrzącą wodę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy łyżką, a po przestudzeniu wyrabiamy rękami. Dzielimy ciasto na kilka części i barwimy na różne kolory. Masę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  1. Piankolina
  • Składniki: 1kg mąki ziemniaczanej, jedno opakowanie pianki do golenia, odrobina płynu do mycia naczyń, opcjonalnie barwnik
  • Mieszamy razem mąkę, piankę do golenia i płyn do mycia naczyń. Masę dokładnie wyrabiamy. Dla uatrakcyjnienia zabawy można dodać oczywiście kolorowe barwniki.  
  1. Masa balonowa (slime)
  • Składniki: 4 łyżki kleju szkolnego w płynie, 4 łyżki żelu do prania
  • Wystarczy połączyć ze sobą składniki, aby powstała świetna masa do tworzenia wielkich balonów.
  1. Masa solna
  • Składniki: 1szklanka i 2 łyżki mąki, ½ szklanki soli, ½ szklanki wody
  • Mąkę mieszamy z solą i dolewamy stopniowo wodę zagniatając ciasto.
  • Dla lepszej plastyczności do masy można dodać odrobinę oleju.
  • Masę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy

Iza Duk