19 listopada 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty i wykład na temat „Zdrowego odżywiania się”. Zajęcia przeprowadziła pani dr hab. prof. UPH Katarzyna Antosik wraz z osobami towarzyszącymi z tejże uczelni. Wzięli w niej udział uczniowie klas piątych szkoły podstawowej. Spotkanie trwało jedną godzinę lekcyjną. Poruszano tematykę, m.in. :
- Kaloryczność produktów i posiłków.
- Piramida żywieniowa.
- Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie młodego człowieka.
- Tworzenie prostych, zdrowych posiłków.
- Alergie pokarmowe.
- Skrajności podczas odchudzanie się i podczas przejadania się.
Uczniowie aktywnie uczestniczyli w warsztatach. Mierzyli zawartość cukru w najpopularniejszych produktach spożywczych. , dopasowywali kaloryczność do produktów, analizowali etykiety na artykułach żywnościowych. Pod koniec zajęć odbyła się krótka dyskusja uczniów z paniami prowadzącymi na wyżej podany temat. Spotkanie zorganizowała pani Ewa Borkowska.